Lyngen på langs

Sju dager – 12 000 høydemeter – 130 kilometer

Langturer på alpine turski er i vinden som aldri før. Sesongen 2013 startet Lyngenguide med turer gjennom Lyngsalpene fra sør til nord. Tar du turen fra fra Nordkjosbotn til Lyngstuva får du garantert gå i fred og møte spektakulære Lyngenfjell du ellers neppe ville fått oppleve. Det som utmerker turen er at den gir massevis av flott skikjøring og at havutsikten følger deg hele veien.

Fra 33 000 kr*

Prisen er per person og inkluderer guiding, all mat og overnatting underveis, i tillegg til en natt før og etter turen. Vi tar kun med to gjester pr guide, det er derfor lurt å booke plass så tidlig som mulig.

* Utgangspris er 38 000kr. Prisen varierer med beregnet utslipp forbundet med din reise til Lyngen. Les mer om prisberegning her.

Lyngen på langs 1/25

21.-27.april 2025

Lyngen på langs 2/25

30.april-06.mai 2025

Lyngen på langs 3/25

09.-15.mai 2025

Myteomspunnet langtur med guide og uten telt!

Rute

Startstedet er Nordkjosbotn, og vi ender opp på Lyngstuva sju opplevelsesrike døgn senere. På grunn av det komplekse terrenget der rute- og sporvalg er vesentlig for en trygg gjennomføring, er kun hyttene forhåndsdefinerte. Hvordan ruta blir til slutt er avhengig av vær, føre og dagsform.

Lyngen på langs er ikke én rute, det er idé. En drøm om ta seg gjennom hele Lyngsalpene, fra ende til ende.

Mikal Nerberg

Erfaringsmessig går vi i gjennomsnitt 1700 høydemeter og 18,5 kilometer om dagen. Spesielt dag en og sju er lange, med over 2 mils distanse. Noen dager blir det nødvendigvis noe slakt terreng, men stort sett tar vi mange kilometer på smart sporvalg i nedoverbakkene. Alle overnattinger skjer på hytter, så det eneste man trenger å bære med seg er det man ellers vanligvis har i sekken på topptur!

I Lyngen fins en etablert skitur som burde friste selv den mest kresne fjellentusiast.

Sikkerhet

Ruta går gjennom mye komplekst terreng. Vi krysser breer, forserer skar og egger og kjører bratte flanker. Derfor tilbyr Lyngenguide kun guiding på denne turen på seinvinteren. Mye av snøen er da smelteomvandlet, og skredproblematikken er av en annen karakter enn på vinterføre.

En av fordelene med å gå ruta fra nord til sør er at avstrålingen i løpet av natten sørger for skare i sydhellingene tidlig på dagen. Dermed kan disse forseres relativt skredtrygt så lenge man er tidlig nok ute. Dersom temperaturene ikke faller nok i løpet av natten må vi velge mindre bratte traseer.

For å gjøre turen så trygg som mulig kreves det displin av deltakerne i forhold til å holde tidsskjemaet. Guiden beregner tidsbruken i forhold til gruppas progresjon, og det blir nødvendigvis noen svært tidlige morgener.

Deler av ruta krever bruk av tau til sikring i forbindelse med bratt terreng. Dette ivaretas av guiden, og vil være avhengig av gjestenes ferdigheter og snøkvaliteten på de aktuelle passasjene.

Interessen for Haute-Route “Lyngen på langs” på ski har økt de siste årene. Allerede i påska 1973 gikk svenske Åke Hedlund sør-Lyngen på ski, fra Piggtindskardet i sør til Kjosen. Men det var ikke før for 5-6 år siden at hele halvøya ble traversert på ski.

Espen Nordahl ’93

Bilder fra Lyngen på langs

53a